Mag je voor zusterbedrijf ex-werkgever werken?

Geachte Mevrouw Romme,

In de nieuwe startersregeling staat dat ik niet voor mijn ex-werkgever mag gaan werken.
In mijn geval is dat Philips, om precies te zijn Philips Medical Systems, en om nog preciezer te zijn Philips Medical Systems NL B.V. Op mijn vraag aan het UWV of de nieuwe startersregeling betekent dat ik nergens meer in de hele wereld in de eerste 26 weken niet voor “Philips” mag werken, heeft de UWV helpdesk NEE geantwoord. Echter er is Philips Medical System, Philips Lighting en er is Philips Domestic Appliances. En dan zijn er ook nog vestigingen van Philips in vele, vele, landen.

Betekent het 26 weken voorschrift van de nieuwe wet inderdaad dat het werken voor “Philips Medical NL B.V. ” hetzelfde is voor bijv. “Philips Singapore” de vestiging in APAC, en dan alleen maar omdat er de naam “Philips” op staat?

Ik zou graag van u horen hoe u vindt dat dit zit, het lijkt me namelijk dat “Philips Singapore” toch een totaal andere vestiging is dan “Philips in Eindhoven Nederland”.
Dank U voor uw antwoord.

Antwoord Karen Romme:

Beste Bart,

Je geeft zelf al aan dat Philips Singapore een andere ‘vestiging’ is dan Philips in Eindhoven. Ze maken echter beiden deel uit van het reusachtige beursgenoteerde Philips dat vestigingen (dochterbedrijven) heeft in 60 landen.

Voor onder andere de Verklaring ArbeidsRelatie worden bedrijven en al hun dochterbedrijven als één opdrachtgever gezien. En bijvoorbeeld ook alle Rabobanken samen als één opdrachtgever. Er worden door grote organisaties nog al eens mensen ontslagen of geen contractverlenging gegeven en vervolgens aangeboden dat ze wel voor het bedrijf – of een andere tak ervan – mogen blijven werken als zelfstandige (vaak onder slechtere arbeidsvoorwaarden). Dat is precies de schijnzelfstandigheid die de overheid wil tegengaan.

Het verbaast mij dus niet dat de UWV helpdesk het standpunt heeft dat de startersregeling ook wordt stopgezet als je voor een andere Philipsvestiging gaat werken. En ik vrees dat je daar weinig tegen kunt doen.

Ik denk wel dat er een uitzondering is. Ik neem aan dat je alleen jezelf niet mag gaan VERHUREN aan je oude werkgever (of een dochterbedrijf daarvan) om daar diensten aan te verlenen. Als jij als starter een digitaal of fysiek product gaat maken dat niets te maken heeft met je eerdere werk in loondienst, en dat je aan meerdere klanten gaat verkopen, lijkt het mij dat dit ook best door een Philips-vestiging mag worden gekocht. In dat geval lijkt het mij dat ze uitkeringen niet stopzetten omdat het ontwikkelen van producten en die verkopen, helemaal niets te maken heeft met schijnzelfstandigheid.

 

Comments are closed.