Rene Springintveld defRené Springintveld startte in 2010 vanuit de WW met een zelfstandige adviespraktijk voor persoonlijke financiële planning.

Aan de hand van de 10 vragen deelt hij hieronder zijn ervaringen met starten vanuit een uitkering.

 

 

Vraag 1: Wat voor werk had je voordat je zelfstandige werd.

Toen was ik werkzaam bij een verzekeringsmaatschappij/tussenpersoon. Mijn functie was pensioenadviseur voor met name het Midden- en Kleinbedrijf en de directeur-eigenaar, maar ook voor de meer vermogende particulier.

Vraag 2: Je bent gestart, omdat je geen baan in loondienst meer had. Waarom was je niet meer welkom bij je werkgever?

Ik kwam er meer en meer achter, dat bij een goed financieel advies niet altijd de verkoop van een product hoort.  Bij mijn werkgever werd ik vooral afgerekend op de verkoop van producten. Dit ging bij mij wringen. Daarom ben ik voor mezelf begonnen.

Vraag 3: Waarom heb je besloten vanuit de WW voor jezelf te beginnen?

Ik wilde mijn vak op mijn manier uitoefenen.

Vraag 4: Wat vond je het moeilijkst toen je startte als zelfstandig ondernemer?

Dat is een moeilijke vraag. Als ondernemer komt er ineens heel veel op je af. Ik denk dat ik het moeilijkst vond structuur te vinden. De kosten gaan direct lopen en daar staat nog niet direct een omzet tegenover. Het duurt vrij lang voordat je bekend raakt als ondernemer en voordat mensen iets met je willen gaan doen.

Ondanks dat ik ruim 21 jaar in het vak zit, had ik het gevoel dat ik helemaal overnieuw moest beginnen en dat niemand mij kende. In het begin bracht dit ook behoorlijk wat stress met zich mee.

Vraag 5: Ben je bij je start drempels tegengekomen waar je andere starters vanuit een uitkering graag voor wilt waarschuwen?

Als je voor jezelf wilt beginnen, dan moet je dat vooraf aangeven bij de werkcoach van het UVW. Zij willen een ondernemingsplan zien en zij bepalen of je inderdaad voor jezelf mag beginnen. Als zij de levensvatbaarheid niet zien of als zij in jou geen ondernemer zien, dan geven zij ook geen toestemming.

Vraag 6: Wat vind jij het grootste voordeel van zelfstandige zijn?

Dat is een makkelijke vraag. Als ondernemer heb je zelf de controle over alles wat je doet. Je neemt je eigen beslissingen, deelt je eigen tijd in en je bent niet bang voor de risico’s en de verantwoordelijkheid. Ik werk bijv. binnen de schooltijden. Ik breng de kinderen naar school en haal ze ook weer op. De vrijheid en de flexibiliteit vind ik één van de meest prettige dingen van het ondernemerschap.

Vraag 7: Dan willen we natuurlijk ook weten wat je het grootste nadeel vindt. En?

Het grootste nadeel vind ik dat er geen regelmatige inkomsten zijn. In de beginperiode word je echt geleefd door de pieken en de dalen in de omzet. Dit veroorzaakt ook de stress. Het duurt even, voordat je een reserve op kunt bouwenHet is gewoon heel hard knokken in het begin. Maar het is het waard!

Vraag 8: Als er banen genoeg zouden zijn en je opnieuw moest kiezen tussen werken in loondienst of als zelfstandige, wat zou je dan kiezen en waarom?

Ik zou absoluut weer kiezen voor het ondernemerschap. De genoemde voordelen wegen heel zwaar op tegen de nadelen. Er is meer in het leven dan geld verdienen. Als ondernemer kun je het helemaal maken zoals je het zelf wilt. Ik accepteer daarbij het risico dat het ook helemaal fout kan aflopen door verschillende oorzaken. Als dat zou moeten kan ik heel veel stappen terugzetten.

website reneVraag 9: Waarvoor kan wie tegenwoordig bij jouw bedrijf terecht?

Ik leg de verbinding tussen wat mensen willen en wat zij financieel kunnen of daarvoor financieel moeten veranderen. Daarnaast ben ik in deze tijd vaak een troubleshooter. Mensen die hulp nodig hebben bij het herstellen van foute adviezen over bijvoorbeeld woekerpolissen of een verkeerde hypotheek kunnen bij mij terecht.

Ik help ook mensen, die hun financiële huishouding niet op orde hebben. Mensen die financiële producten willen kopen kunnen echter niet bij mij terecht. Ik geef uitsluitend objectief advies en heb geen enkele financiële binding met welke instantie dan ook. Meer informatie over mijn bedrijf kun je vinden op Springintveldfinancieeladvies.nl.

Vraag 10: Heb je tot slot een tip voor mensen die nu een uitkering hebben en overwegen zelfstandig ondernemer te worden?

Ik heb veel tips, uitgaande van wat ik zelf heb doorgemaakt in dit proces. Maar laat ik er één uitlichten. Het ondernemerschap is fantastisch, maar je moet er wel echt tegen kunnen.

Het vereist een ijzeren discipline van jezelf en je moet niet zenuwachtig worden als het even tegen zit (en het kan heel erg tegen zitten, van heel veel stress tot aan beslaglegging).

Bij twijfel niet inhalen dus!