Moet ik een minimaal aantal uren in mijn bedrijf werken?

Goedendag,

Sinds 1 augustus maak ik gebruik van de startersregeling. Ik heb een WW-uitkering voor 12 uur per week. Daarnaast heb ik een baan in loondienst van 12 uur per week.

Nu heb ik mijn uren genoteerd die ik sindsdien gemaakt heb en ik kom aan 12-15 uur per week. Is er een minimaal aantal uren aan die startersregeling gebonden? Ik kom dit jaar niet meer in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek, dus dat ga ik volgend jaar toepassen. Het is toch niet zo dat ik voor deze regeling minimaal 25 uur per week moet werken? Ik krijg tenslotte ook maar voor 12 uur WW.

 

Antwoord Karen Romme:

Hallo Marjan,

Volgens mij maak jij je onterechte druk over je WW-rechten en plichten. Je WW-rechten en het recht op de fiscale aftrekposten voor zelfstandig ondernemers hebben niets met elkaar te maken. Het enige dat ze met elkaar te maken hebben is dat de Belastingdienst en het UWV het aantal uren dat iemand aan hen opgeeft met elkaar delen. Dat betekent dat als je gebruik zou maken van de urenkortingsregeling het verstandig is beide instanties hetzelfde aantal uren op te geven, omdat je anders een hoop gedoe kunt krijgen.

Als jij bij de Belastingdienst aangeeft dat je over dit jaar geen gebruik wilt maken van de zelfstandigenaftrek, hoef je aan hen nog geen uren te verantwoorden. De huidige startersregeling vanuit de WW waar jij gebruik van maakt, betekent dat je voor het aantal uren dat je WW-krijgt nu vrijstelling hebt van de sollicitatieplicht en geen verantwoording hoeft af te leggen over de gewerkte inkomsten of het aantal uren dat je aan je bedrijf besteedt. Wat jij de rest van je week doet is aan jou. In jouw situatie mag je dus meer uren aan je bedrijf besteden, maar het hoeft voor de WW niet.

 

 

 

Comments are closed.