Jaap Kaai defJaap Kaai startte in 2011 vanuit de WW als zelfstandig adviseur in de retail. Hij deelt aan de hand van 10 vragen zijn ervaringen met starten vanuit de WW:

 

 

 

 

Vraag 1: Wat voor werk had je voordat je zelfstandige werd.

Voordat ik zelfstandig ondernemer ben geworden heb ik ruim 10 jaar in loondienst gewerkt bij de overheid en diverse adviesbureau’s.

Vraag 2: Je bent gestart, omdat je geen baan in loondienst meer had. Waarom was je niet meer welkom bij je werkgever?

Bij mijn laatste werkgever, een adviesbureau in de ruimtelijke ordening, ging het als gevolg van de crisis niet goed. Het werk en de omzet liepen sterk terug. Veel tijdelijke contracten werden daarom niet verlengd. Uiteindelijk werden ook vaste contracten ontbonden. Ik was een van de vaste medewerkers die er uiteindelijk ook uit moesten.

Vraag 3: Waarom heb je besloten vanuit de WW voor jezelf te beginnen?

Voor mij was de WW meer een overgangsperiode. Een periode waarin je je kunt bezinnen over wat je kunt en wilt. Om vanuit de WW te beginnen geeft financiële rust, zeker in de opstartfase. Bovendien kun je gebruik maken van kennis van het UWV en andere organisaties.

Vraag 4: Wat vond je het moeilijkst toen je startte als zelfstandig ondernemer?

Waar ik aan moest wennen toen ik startte was dat niet alles in jouw tempo verloopt. Soms wil je veel sneller dan mogelijk is, omdat je afhankelijk bent van anderen. Zij hebben soms andere belangen en prioriteit, waardoor je eigen proces langzamer verloopt dan gewenst. Ik moest dus leren geduld te hebben.

Vraag 5: Ben je bij je start drempels/dingen tegengekomen waar je andere starters vanuit een uitkering graag voor wilt waarschuwen?

Valt eigenlijk wel mee. Natuurlijk loop je wel eens ergens tegenaan wat niet goed gaat. Maar dan moet je of doorzetten of een andere richting kiezen. Dit is een zoekproces waar elke startende ondernemer volgens mij mee te maken heeft.

Vraag 6: Wat vind jij het grootste voordeel van zelfstandige zijn?

Het grootste voordeel van zelfstandig ondernemerschap is de vrijheid die je hebt. Ik doe nu alleen maar dingen die ik leuk vind. Mijn flexibilteit is bijna met 100% toegenomen. Ik bepaal zelf mijn werktijden en tijd inzet. Werk en privé lopen daardoor meer door elkaar heen, wat ik niet als een nadeel beschouw. In tegendeel, je hebt hierdoor juist meer ruimte om te werken op die tijden dat je het meest productief bent.

Wat ook prettig is is dat de waardering van jouw werk direct op jezelf afstraalt. De beloning van opdrachtgevers is hierin een goede uiting. Voor de waardering ben je niet meer afhankelijk van allerlei managementlagen en beoordelingssystemen.

Vraag 7: Dan willen we natuurlijk ook weten wat je het grootste nadeel vindt. En?

Ik ben ze nog niet tegen gekomen. Het enige wat ik kan bedenken is dat als iets mis gaat, je niet even lekker stoom kunt afblazen bij een collega.

Vraag 8: Als er banen genoeg zouden zijn en je opnieuw moest kiezen tussen werken in loondienst of als zelfstandige, wat zou je dan kiezen en waarom?

Deze vraag vind ik een beetje negatief gesteld. Alsof zelfstandige zijn second best is. Als er genoeg banen zijn, waarom kies je dan nog voor zelfstandigheid. Rare vraag. Zelfstandigheid is toch normaal volwaardig werk? Zeker als de zaken goed lopen, bovendien kan je precies dat doen wat je leuk vind en waar je talent ligt. Sterker nog: als er banen genoeg zijn is er genoeg werk, dus ook voor jou als zelfstandige.

website emma retailVraag 9: Waarvoor kan wie tegenwoordig bij jouw bedrijf terecht?

Vanuit mijn bedrijf Emma Retail verhuur ik mezelf als zelfstandig adviseur op het gebied van detailhandel, ruimtelijke ordening en vastgoed. Winkeliers en (startende) ondernemers die advies willen over huisvesting, een geschikte locatie is voor zijn of haar winkel of winkelgedrag, kunnen bij mij terecht voor onder andere een lokatie-onderzoek. Gemeenten, provincies en andere overheden kunnen bij mij terecht voor strategische adviezen over winkelgebieden en centra.  Meer informatie over wat ik doe vind je op www.emmaretail.nl.

Vraag 10: Heb je tot slot een tip voor mensen die nu een uitkering hebben en overwegen zelfstandig ondernemer te worden?

Als je overweegt voor jezelf te beginnen, doe het gewoon. Praat natuurlijk met ervaringsdeskundigen en informeer hoe zij te werk zijn gegaan. Vervolgens wel gewoon beginnen, vallen, opstaan en verder. Pak de kansen en laat mislukkingen vallen. Zoek naar datgene wat werkt. Dit is een geleidelijk proces wat gaande weg steeds duidelijker wordt.

Vooraf moet je natuurlijk wel een plan maken. Maar bepaal hierin vooral de hoofdlijnen en een richting. Werk dit plan niet tot in alle details uit. Anders ben je alleen maar bezig met dit plan en niet met ondernemen.