De vernieuwde Startersregeling (van 26 weken) óf de Urenkortingsregeling

Na afronding van de onderzoeksperiode heb je drie opties.

1. Je besluit niet voor jezelf te beginnen

Je besluit dat je het toch niet ziet zitten of aandurft om ondernemer te worden en gaat weer solliciteren naar een baan.

2. Je kiest voor de Urenkortingsregeling

Je kunt zonder toestemming van het UWV voor jezelf beginnen volgens de oude ‘Urenkortingsregeling’. Dan ontvang je geen uitkering meer voor het aantal uren dat je aan je bedrijf besteedt en moet je blijven solliciteren voor de overige uren. Als je van plan bent erg parttime (met relatief weinig ondernemersuren per week) te starten, kán dit een gunstige optie zijn.

3. Je kiest voor de (nieuwe) Startersregeling

Op basis van je ondernemingsplan wordt door het UWV besloten of je in aanmerking komt voor de per 1-1-2013 aangepaste ‘Startersregeling‘. Als je die goedkeuring krijgt, kun je kiezen voor een startperiode van een half jaar met behoud van je uitkering. Veruit de grootste groep starters vanuit de WW koos voor  de voorganger van deze regeling. De regeling houd in dat je uitkering (70% van van het dagloon/75% in de eerste 2 maanden) gedurende 26 weken wordt verlaagd met een vaste korting van 29%. Die korting blijft als tijdens deze 26 weken blijkt dat je bedrijf toch niet levensvatbaar is en je wilt stoppen met je ondernemerschap. Dat mag nog steeds, maar je bent akkoord gegaan met een lagere uitkering gedurende de 26 weken van de startersregeling. Omdat de overheid genoeg heeft van werknemers die door hun baas worden ontslagen en vervolgens worden ingehuurd als zzp’ers, mag je per 1-1-2013 tijdens de 26 weken geen opdrachten uitvoeren voor je voormalige werkgever. Als je dat toch doet wordt je uitkering tijdelijk helemaal opgeschort. Als je kiest voor deze Startersregeling word je geacht daarna met je ondernemersinkomsten zelf in je onderhoud te voorzien. Lukt dat niet, dan kun je stoppen met je bedrijf en je eventueel resterende maanden (volledige) WW ontvangen.

Let op: de gevolgen voor je uitkering zijn per 1 januari 2013 veranderd!

Als je na bovenstaand stukje denkt dat die informatie niet klopt omdat je elders op internet iets anders hebt gelezen of gehoord: dan heb je verouderde informatie gelezen. Op 18 december 2012 is het wetsvoorstel over de aanpassing van de Startersregeling goedgekeurd door de Eerste Kamer en als gevolg daarvan is per 1 januari 2013 de startersregeling met het voorschot vervangen door bovenstaande – duidelijkere, maar ook strengere – regeling.

Op OndernemersFacts.nl – het ondernemersblog van Karen Romme en Pierre Spaninks – kun je lezen wat er precies is gewijzigd.