Annemieke van den Berg van Saparoea

 

Annemieke van den Berg van Saparoea eigen bedrijf van ww naar zzpAnnemieke van den Berg van Saparoea startte in 2009 naast haar baan met creatief atelier Mooimiek. Aan de hand van 10 vragen deelt zij hieronder haar ervaringen met haar eigen bedrijf, dat ze sinds 2012 naast een ww-uitkering verder opbouwt.

 

 

 

Vraag 1: Wat voor werk had je voordat je zelfstandig werd?

Ik werkte 10 jaar in diverse functies bij Functioneel beheer op de ICT afdeling bij PostNL.

Vraag 2: Waarom heb je besloten voor jezelf te beginnen?

Bij PostNL zijn al jaren grote reorganisaties aan de gang. De onrust en bureaucratie waarin ik werkte (en het ‘collectieve ongenoegen’) ontnamen mij zo de energie en werklust, dat ik ging nadenken over wat ik echt belangrijk vind. Bewustzijn van gezondheid en immateriële levensdoelen gaven mij een heel sterke drang deze keus te maken.

In 2009 was ik reeds op heel kleine schaal gestart met mijn eigen bedrijf en had ontdekt dat ik daar mijn creativiteit en ondernemerslust in kwijt kon.

Vraag 3: Wat vond je het moeilijkste toen je startte als zelfstandig ondernemer?

Ik vond het moeilijk uit te vinden waar ik moest beginnen en hoe ik het moest doen. Daarnaast vroeg ik me af hoe erg ik mijn collega’s ging missen en moest ik op zoek naar de ideale dagindeling, zodat ik naast mijn gezin ook aan mijn eigen werk toekwam.

Vraag 4: Ben je bij je start drempels/dingen tegengekomen waar je andere starters graag voor wilt waarschuwen?

De balans werk en privé had ik niet meteen gevonden. Mijn partner heeft een drukke baan in de bouw (ja dat kan nog steeds!), samen hebben wij er voor gekozen een gezin met jonge kinderen te combineren met een eigen bedrijf. Dit vergt strakke planning en afgebakende momenten om mijn werk te kunnen doen. Dit zorgt nog wel eens voor frictie, aangezien werk en privé soms in mekaar overlopen.

Maar de flexibiliteit die het met zich meebrengt geeft me veel energie om er toch voor te gaan. Het feit dat het mijn eigen keus was (in overleg met mijn partner) maakt dat ik mezelf nog steeds de spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’ kan geven om na elke tegenslag de volgende stap te nemen.

Vraag 5: Wat verraste je het meest voor of tijdens je start? Positief of negatief?

Postitief waren de reacties van bewondering van mensen om mij heen, maar ook het gevoel dat het de juiste keuze is. Wel sta ik er vrij nuchter in: als je het niet probeert weet je niet of het lukt en nu is het moment om te kiezen voor mezelf.  Daarnaast bezoek ik vaak netwerkbijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen.

Het meest negatieve dat ik heb ervaren is dat als jij niks doet er ook niks gebeurt. Dus een dag geen zin of geen tijd? Dan ook niet veel voortgang. Je moet het dus echt allemaal zelf doen.

Vraag 6: Wat vind jij het grootste voordeel van zelfstandige zijn?

Dat je zelf je eigen koers mag uitstippelen!

Ik heb gekozen om zelfstandige te worden om een ambacht over te brengen. Om daar nog beter in worden ben ik een opleiding creatieve handvaardigheid gaan volgen. Dit leert mij anders kijken en geeft me de woorden om creativeit tot uiting te brengen. Beeldende vorming is voor mij een bewust doel en hoe je jouw kennis overbrengt op anderen (didactiek) is daarbij een belangrijk onderdeel.

Die kennis wil ik graag overdragen omdat ik ervan overtuigd ben dat er heel veel mensen rondlopen die door samen creatief bezig te zijn de vrijheid kunnen ervaren die iedereen nodig heeft in dit leven.

Ook heb ik ervoor gekozen het afgelopen jaar één dag per week als vrijwilliger op een dagbesteding voor gehandicapten te werken, waar ik meehielp in de weverij. Komende tijd wil ik mij verder ontwikkelen tot partner met toegevoegde waarde voor Onderwijs en Sociaal Culturele evenementen. Bij de eerste gaat het om educatie, bij de tweede om plezier. Het ambacht wat ik goed beheers, is hierbij het middel dat ik gebruik. En de richtingen die ik daarmee op wil mag ik dus zelf bepalen.

Vraag 7: Dan willen we natuurlijk ook weten wat je het grootste nadeel vindt van zelfstandig zijn.

Je bent overal zelf verantwoordelijk voor. Voor je successen, maar ook voor de missers. Ik mis nog wel eens de mogelijkheid om dingen het ventileren naar collega’s of vakgenoten. Dus die koffieautomaat met collega’s vind ik echt een gemis.

Vraag 8: Als er volop leuke banen zouden zijn en je opnieuw mocht kiezen tussen werken in loondienst of als zelfstandige wat zou je dan kiezen en waarom?

Lastige vraag voor een starter! Ik heb 15 jaar werkervaring in loondienst (waarvan 7 jaar combi werk en zorg met kleine kinderen) en 1 jaar werkervaring als zelfstandige.  Als je allebei werkt en kinderen hebt, heb je veel flexibilteit nodig en ook een soort van ventiel waar de druk af en toe uit kan ontsnappen, elkaar aanvullen zeg maar. Nu kan dat en dat geeft erg veel rust en daarmee blijheid (en kostenbesparing in schoonmaker, kinderopvang). Daar tegenover staat de financiële onzekerheid van een zzp’er.

Ik ben er nog niet uit, vraag me het volgend jaar weer.

Vraag 9: Waarvoor kan wie tegenwoordig bij jouw bedrijf terecht? Met andere woorden: wat doet jouw bedrijf?

Afbeelding 1

Mijn bedrijf heet Mooimiek en is een creatief atelier dat zich tot doel heeft gesteld mensen de positieve invloed op je denken te laten ervaren van (samen) creatief bezig zijn.

Volwassenen die (individueel of als groep) op zoek zijn naar rust in hun hoofd, willen ontdekken hoe creatief ze eigenlijk zijn, die nieuwe perspectieven zoeken of bijvoorbeeld meer out-of-the-box willen leren denken, kunnen bij mijn bedrijf terecht voor workshops.

Tijdens die workshops zijn we vooral bezig met verschillende soorten textiel. Het kan gaan om het aanleren en ervaren van een heel nieuwe techniek en van ‘niets’ ‘iets maken of om bestaande spullen (bijvoorbeeld kleding, een tas of ander item waar je aan gehecht bent) te verwerken tot iets ‘nieuws’.

Daarnaast verzorg ik kinderfeestjes en kinderworkshops bij mensen thuis, waarbij kinderen creatieve uitdagingen aangaan en nieuwe dingen leren. Daarbij denk ik uiteraard graag mee over een toepasselijk thema.

Meer informatie over mijn bedrijf kun je vinden op www.mooimiek.nl.

Vraag 10: Heb je tot slot tips voor mensen die nu een uitkering hebben en overwegen zelfstandig ondernemer te worden of iets waarvan jij denkt dat ze dat moeten weten?

Besef dat je niet ieder wiel zelf hoeft uit te vinden. Maar dat het gaat om erachter komen wat voor jou het beste werkt. Mijn website heb ik bijvoorbeeld zelf gebouwd na een cursus. Ook dit was voor mij een heel creatief proces.

Houd er tot slot rekening mee dat nieuwe dingen tijd kosten. Ik merk dat ik ook gewoon tijd nodig had en heb om mijn draai te vinden als zelfstandige. Na bijna een jaar, kan ik zeggen dat de meeste nieuwe dingen mij veel minder tijd kosten.

Maar je hebt gewoon tijd nodig om werkprocessen in te laten slijten, zodat ze zich in jezelf automatiseren en dan kost het gedoe rondom ondernemen allemaal veel minder energie. Die kun jij dan weer stoppen in datgene waarom je zelfstandige bent geworden. Het vak of ambacht waar je voldoening uit haalt.